Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Igaz bölcseletek

Ti karok, csak ölelésre tárulkozzatok! Ti kezek, csak simogatásra emelkedjetek! Ti ujjak, csak imádságra kulcsolódjatok! Ti szívek, szeretetben soha meg ne álljatok!

 

Tégy egy lépést sorsod felé, és észre fogod venni, hogy az is mozdul feléd!

 

Hiszek a napban – akkor is, ha nem süt; Hiszek a szeretetben – akkor is, ha nem mutatkozik meg; Hiszek Istenben – akkor is, ha nem szól.

 

Az élet híd. Menj rajta keresztül, de ne építs rá házat.

 

Kötelezd el magad a másik ember életének a minősége iránt, és a sajátod magától átalakul.

 

Vaksors, véletlen? Üres és értelmetlen szavak! Inkább ezt mondhatnánk: A Gondviselés inkognitói.

 

Ha kétkedünk a Napban s Holdban El is tűnnek s hűlnek nyomban.

 

Akik különböző úton járnak, nem adhatnak egymásnak hasznos tanácsokat.

 

Ha azt szeretjük, aki nekünk kellemes, ezt nem nevezik Isten szeretetének, egyáltalán ennek a neve nem szeretet. Igazi szeretetet saját magunk legyőzésével érünk el.

 

Az egész természet a legkisebb megrezzenést is megérzi, s a tenger egyetlen kavics bedobásától megváltozik. Így van ez a kegyelemben is: a legkisebb tett is az egészre hat ki. Így tehát minden fontos.

 

Nem akarom, hogy azon az úton kövess engem, amelyen én haladok a célom felé. Járd a saját utadat, kövesd az általad meghatározott irányt, amely belső késztetéseidnek a leginkább megfelel. Ne fogadj el semmilyen állítást, csak azért mert tőlem származik. Ha százszorosan igaz is, mégsem a te igazságod, nem a te tapasztalatod, és így nem is fogsz vele azonosulni. Az igazat valósítsd meg, és akkor magadévá fogod tenni az igazságot...

 

Uram, mint elkóborolt bárány, szorongva kerestelek magam körül, míg Te mindvégig bennem lakoztál. Vándoroltam városok utcáin, terein, sehol sem leltelek, mert nem találhatom meg kívül azt, aki mindig bennem lakozott

 

Ne a jelennek élj, ne engedd, hogy múlandó dolgok befolyásoljanak. Élj az örökkévalóságnak, emelkedj idő és tér, minden múlandó fölé. Akkor semmi sem befolyásolhat.

 

Boldogságodat egyedül azok a dolgok korlátozzák, melyeket te magad kitalálsz.

 

Minden embernek megvan a maga útja, csak el kell fogadnia és követnie kell.

 

Az ember mikrokozmosz, a makrokozmosz pontos mása. Mindazt, amit kívül érzékel, megtalálja önmagában is.

 

Istennel nem lehet magázódni.

 

Könnyebb a lábadat védeni egy szandállal, mint szőnyeggel borítani az egész földet.

 

Amelyek láttatnak, idő szerint valók, de amelyek nem láttatnak, örökkévalók.

Fény és sötétség szemben állnak egymással, mégis az egyik a másiktól függ, amint a jobb láb lépése függ a balétól.

 

A tudó nem beszél, a nem-tudó beszél. Aki betömi odúját, bezárja kapuját, élét tompítja, görcseit oldja, fényét fakítja, elvegyül porba: el a rejtettel azonosulva.

 

Ha valaki ragaszkodik egy eszméhez, bármennyire igaz legyen is az, akkor alapjában véve ugyanabba a helyzetbe jut, amelyben az az ember van, aki egy oszlophoz kötözi magát, hogy el ne tévedjen. Ami a szellemi fejlődés egy bizonyos fokán kívánatos igazság lehet, az egy másik, magasabb fejlődési fokon akadálya lehet ennek a fejlődésnek és tévedés lehet.

 

Az Út tanulmányozása az Én tanulmányozása. Az Én-t tanulmányozni annyit tesz, mint megfeledkezni róla. Ha megfeledkezel az Énedről, megvilágosodsz. A megvilágosodás azt jelenti, hogy eltűnt a válaszfal az Éned és mások között.

 

Ne csüggedj, hisz ifjú vagy, S minden elérhető, Ha van benned bátorság, Remény, s szeretni erő...

 

Az Isten nem bálvány, akit imádni kell és akinek hízelegni kell, Isten az eszmény, amelyet az embernek mindennapi életében meg kell valósítania.

dreamy-world-006.jpg

Tükör vagyok. Aki belémtekint – bármi jót vagy rosszat is mond: önmagáról beszél.

 

Az ember szentnek nevez egy követ, egy képet a templomban, egy szimbólumot, ami előtt hódolni tud, elaltatva ideig-óráig benső félelmeit és vágyait. Ez a szentség a gondolatra épül. Van egy szentség, amely nem gondolati, és nem érzésekből táplálkozik. A gondolat sem felismerni, sem felhasználni nem tudja. Megfogalmazására is képtelen. Ez a szentség az emberi élet legnagyobb igazsága

 

Bár megírták a Sorsod, de oda az Utat önmagad választod.

 

A lelki béke, amit akarok. Ebben a pillanatban szeretetteljes vagyok. Hogyne kapnám meg, amit akarok, mikor olyasmit kérek, amelynek már birtokában vagyok. A szerető ember látja, hogy a gyógyulás a múlt elengedése.

 

Csak a félelem az, amitől félnünk kell

 

Amikor bírálunk, összehúzódunk, merevvé és félénkké válunk. Amikor elfogadunk, nyitottak, könnyedek és szeretetteljesek leszünk.

 

Ismertem jót és rosszat, bűnt és erényt, jogot és jogtalanságot; ítélkeztem és megítéltettem; átmentem születésen és halálon, örömön és szenvedésen, mennyen és poklon; s végül felismertem, hogy mindenben ott vagyok és minden ott van bennem.

 

Hacsak magad nem válsz Istenné, Istent soha nem értheted meg. Mert az igazi Tudást csak a felismert Egység szülheti meg. Cseperedj fel határtalan méretűre, szabadulj meg a testedtől, emelkedj az Idő fölé, válj örökkévalóvá – akkor majd megérted Istent... Hidd, hogy számodra semmi sem lehetetlen, gondold meg halhatatlanságodat, fogd fel pillanat alatt az összes tudomány és művészet lényegét. Érj fel az elérhetetlen magasságokba, nyúlj le a legmélyebb mélységekig. Szívd magadba tűz és víz minden érzékelhető vonását, képzeld azt, hogy ott vagy egyszerre mindenütt, égben, földben, tengerben. Még meg sem születtél, és már meg is haltál... Ha mindezt egyszerre magadba fogadod, időt, teret, mennyiséget és minőséget, és mindezeknek okát, akkor talán megérted Istent.

 

És mondád: Mi a jel, mi utunkat megkülönbözteti? Figyelj, és gondold meg, amit hallasz. Legyen ez a jel számodra: bár előre haladsz, nyomorúságod növekedni látszik.

 

A nap világítson szívedben, és ne adj fel soha semmit

A csendes elmének az egész világegyetem megadja magát.

 

Amikor az ember eljut odáig; hogy képes a szívével gondolkodni és az agyával érezni, vagyis intellektuális erejét a szeretet szolgálatába állítja, akkor végre tudatos építőjévé válik a kozmosznak. Teremt, mint egykor teremtett...

 

Ne a jók közé menj, a gonoszok között dolgozz, a rosszért mindig jóval fizess, így váltod ki őket indulataik rabságából. Életeden, munkádon át törekedj Isten felé, mert Istent csak Isten értheti meg.

 

Minden beavatás legjobb előkészülete az emberi élet. A mindennapok minőségi szintje, a saját kis körünkben kibocsájtott energiák intenzitása tévedhetetlenül jelzi a Hierarchia számára a tanítványság szintjét. Manapság nemcsak nagyszámú iniciált él és dolgozik a földön, de egyre nő a tudatos tanítványság szellemi erőtere is. Ez minden nyitott szemű ember magától értetődő valósága, a dolgok szellemi hátterét kutató és felismerő ember erőt, reményt adó felfedezése.

 

A szív és az értelem ellentmondásában a szívedre hallgass

 

Amikor szeretetet sugárzol, szeretetben részesülsz. Amint tudatosul benned, hogy mindig eldöntheted, bezárkózol vagy szeretetet sugárzol, máris kezdetét veszi gyógyulásod

 

Mielőtt megszólalsz, gondold végig, szebb-e, mint a csend, amit megtörsz vele...

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

saját gondolatom

(sky, 2012.03.27 22:17)

Az igaz barátság nem más, mint a biztonság és a veszély egy azon léte. Nincs annál megnyugtatóbb érzés, mint amikor tisztában vagy vele, hogy valakire mindig számíthatsz bármi is történjen, viszont kétségbe ejtő is egyben, hiszen ha nem vigyázol, mindezt elveszítheted.

Budapest

(Gábor, 2012.02.06 15:14)

"Mielőtt megszólalsz, gondold végig, szebb-e, mint a csend, amit megtörsz vele..." :)

malacka@hotmail.com

(malacka, 2011.08.18 10:28)

Teljesen magyrosch szokás, ha valaki csinál valamit, bármit, mindig kell valaki aki fikázza. Jót nem tud mondani vagy csinálni, mert vagy képtelen rá, vagy simán rosszindulatu, hát gyorsan lefikázza.
Én a mondásokat jókedvvel olvastam, és nem csapta ki a biztosítékot a nevek hiánya.

hlkuhdf@ihroawue.ro

(Bond, 2011.05.15 18:07)

Mi a francért nem lehet megadni a forrást, hogy kiktől származnak az idézetek? Ha nem tudod, járj utána! Ha meg tudod, miért nem teszed oda zárójelbe? Ez így nagyon igénytelen munka. Grat.!